Friday, August 13, 2010

Sudahkah kita sujud syukur dengan hadirnya Ramadhan kali ini...?
Salam mahabbah, sayang fillah.
Jom dengar borak-borak di bawah.

A: apakah perkara pertama yang awak nak buat bila tibanya Ramadhan...?

N :
mmm,banyak... yang paling utama saya nak betulkan dan sucikan niat...^_^
B :
qiam..... ",
M :
khatam quran, mungkin 2 kali...:)I : banyakkan ibadah...jaga mata...@_@

A :
wah, semua ada niat dan amal yang sgt hebat utk Ramdhan. ^_^ alhamdullillah.Tapi nak tahu tak apa yg saya fikir dan mahu buat bila bertapaknya kaki saya pada 1 Ramadhan ?

N,M dan I :
ape...?
B :
mende...?

A :
perkara utama yang akan saya buat adalah SYUKUR sepenuh hati dan bertasbih(memuji Allah) sebanyak-banyaknya. Apa saya nak buat adalah saya nak SUJUD SYUKUR dgn gembira. Doa saya selama ini "Allahumma ballighna Ramadhan" telah Allah tunaikan dan kabulkan, kini saya di dalam bulan ini.Saya sangat gembira(dengan ekspresi muka bercahaya). Semestinya kamu semua pun doakan benda yang sama kan? kan?

A :
mungkin saja Allah tidak datangkan Ramdhan pada tahun ini... mungkin juga kita meninggal sesaat sebelum Ramadhan tiba, atau kemalangan atau banyak lagi kemungkinan yang tidak mustahil bagi Tuhan. Namun ,doa kita dikabulkan dan kita adalah yang terpilih. Apakah dikatakan hamba yang bersyukur jika ucapan syukur tidak dilafazkan dengan nikmat besar ini...? Subhanallah, kita yang menjadi pilihanNya.

N,B,M dan I : **(blink)

A :
Satu lagi, syukur dan tasbih ini hanya kerana Allah masih memilih saya sebagai tetamu untuk Ramadhan kali ini, bulan pahala digandakan beratus kali, bulan keampunan dan bulan rahmat. Bulan Allah membuka seluas-luasnya pintu syurga. Bulan saya dapat merasai rahmat dan indahnya islam ini. Di mana saya dapat membuat amal dengan gembira kerana janjiNya dan hadiah daripadaNya yang tidak terhingga. Ramai yang tidak dapat berjumpa ramadhan. Ramai yang tidak terpilih, namun kita adalah pilihanNya. Syukur,syukur dan alhamdullillah (dengan suara yang kuat). Dan sebab itulah saya merasakan perkara pertama perlu kita lakukan adalah SUJUD SYUKUR.

N :
Subhanallah.(nada excited !)
B : Ya allah, saya terlupa itu perkara utama yang perlu kita lakukan.
M : Bersyukur kerana kita adalah pilihanNya.(nada terharu...)

A :
Jom sama-sama kita sujud syukur dgn sepenuh hati, kemudian mari kita perbaharui dan betulkan niat kita. Agar Ramadhan kali ini lebih membari makna kepada diri, hati dan amal kita, inshaAllah.

M :
alhamdullillah,jom sujud syukur...!


Terlalu banyak nikmat Allah, terlalu besar ganjaran Allah pada hambaNya yang benar-benar ingin menhidupkan Ramadhan, bulan pilihanNya. Apatah lagi yang benar ingin fokus (rokzu) dan berlumba-lumba (sibaaq) dalam amalan-amalan soleh di dalamnya.

Maka adakah kita mahu membiarkannya begitu sahaja...?,
Rasullullah s.a.w apabila melihat anak bulan, baginda membaca:
"Wahai Allah, nampakkanlah (anak bulan ini) kepada kami dengan aman dan iman, keselamatan dan islam, Tuhanku dan Tuhanmu adalah Allah, bulan petunjuk dan kebaikkan." HR Tarmidzi, beliau menyatakan hadis ini hassan.


Daripada Abu Hurairah r.a,Rasullullah s.a.w bersabda,"Allah berfirman :
"Setiap amalan anak adam adalah untuknya sendiri melainkan puasa, kerana puasa adalah untukKu dan aku akan membalasnya." Puasa itu adalah benteng (dari api neraka). Jika salah seorang daripada kamu berpuasa, hendaklah jangan berkata kotor, juga jangan marah. Jika ada orang mencacinya atau menyerangnya, maka hendaklah dia mengatakan, 'Sesungguhnya aku sedang berpuasa.' Demi zat yang jiwa Muhammad ada di tangannya, nafas (bau mulut) orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi Allah dari minyak kasturi. Orang berpuasa mempunyai dua kebahagiaan, iaitu dia berbuka dengan gembira, dan jika dia menemui Tuhannya nanti, dia akan bahagia dengan puasanya itu." Muttafaqun alaih.


Maka sahabat-sahabatku semua, nikmat Tuhan manakah lagi ingin kamu dustakan ?
Ayuh, sucikan hati, tingkatkan amal dan berusahalah untuk berterusan dalam menggerakkan amal dan mengajak semua yang bernama hambaNya kembali kepda fitrahnya yang asli.


"اللهم انك عفو كريم تحب العفو فعف عنا"
Maka, kamilah hambaMu yang mengharapkan keampuanan dan rahmatMu Tuhan.p/s: Jom bersama berkongsi keceriaan Ramadhan di wehdatu ramadhan. http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Wehdatur-ramadhan/119148398134269 ^_^

No comments: