Monday, July 5, 2010

al maal (harta)

Location:money withdrawer Yarmouk Mall

****
what do you want to do:

cash withdrawal...hurm..CANCEL.

what do you want to do:

checking balance.

choose your account:

saving.ENTER.


PLEASE WAIT..

your account balance is JD ***.**.(* mean number,not zero heheh)

do you want to continue?

NO.

*****

hnfff..nippon weatherbond mengeluh gelisah.haish lari bajet lagi bulan ni.ottuke??(what to do??).duit x masuk bulan ni.dihitung pusing-pusing memang negative duit bulan ni.call abah??oh no no no..itu pilihan terakhir.

*****

hari ni nWb pergi hantar sahabat ke airport.Kalau difikirkan duit yang hampir mengering memang x pergilah.tapi dah janji dan nWb fikir mesti nWb menyesal x sudah kalau x pergi hantar dia;memandangkan sahabat yang seorang ni punya high value dalam hati nWb.

"hurm bawak 10jd sudah.cukup la ni buat tambang pegi balik"

JD2 - Bas Hijazi(beli air mineral & syawarma di mujamma Amman jadid= JD 1)

JD3 - Bas Airport Queen Aliaa

jumlah=JD 6

***
4.00 pm : cik K selamat dibye2 dan dipeluk2 sblm masuk ke pintu departure.sedih.

tiba-tiba baru tersedar;

"ah sudah!!x cukup duit nak balik!!" (mata dah melilau-lilau cari orang terdekat yang boleh pinjamkan duit)

Kuasa Allah siapa boleh menjangka.Secara kebetulan ada dua orang junior yang juga ke airport menghantar kawan.Lebih membahagiakan bila nWb mendapat tahu mereka ke sana menaiki kereta private.nWb pulang ke Irbid dengan mereka dgn hanya JD 3.5.Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.
****

kisah ini kisah nWb yg nWb sgt terkesan dengannya.nWb menyesal bila terlalu bergantung pada kuasa wang;no money no talk kata mereka.Sehingga lupa pada dia yang Arrazaq.bila terasa sempit terus dirujuk pada makhluk;lupa meminta pada Arrazaq.

kenapa?bila doa pada Allah,turun wang dari langitkah?

itu hanya pada mereka,diturunkan hidangan dari langit.aku bukan mereka yang hidup diabdikan pada Allah sedari lahir.sedar2 dirilah kan..

tapi Allah itu kan Arrahim pada semua kan?jadi dia permudahkan,pertemukan kita jalan pada harta itu.senang bukan?seperti kisah nWb di airport;terserempak denga junior jauh,luar jangkaan sama sekali.


nWb akhiri dengan ayat ini,salah satu dari ayat-ayat yang yang menunjukkan sifat Razak Allah.



مَّثَلُ ٱلَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمۡوَٲلَهُمۡ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنۢبَتَتۡ سَبۡعَ سَنَابِلَ فِى كُلِّ سُنۢبُلَةٍ۬ مِّاْئَةُ حَبَّةٍ۬‌ۗ وَٱللَّهُ يُضَـٰعِفُ لِمَن يَشَآءُ‌ۗ وَٱللَّهُ وَٲسِعٌ عَلِيمٌ (٢٦١)
The likeness of those who spend their wealth in Allah's way is as the likeness of a grain which groweth seven ears, in every ear a hundred grains. Allah giveth increase manifold to whom He will. Allah is All-Embracing, All-Knowing. (261)


thanxAllah for everything.


uih best juga kalau wang jatuh dari langit.heheh.

p/s:sori post ni berkaler-kali.hepi dah buka skolah agaknya.hehe





3 comments:

Nor Afifah binti Adnan said...

Ottuke tu,bahasa mende?

nipponweatherbond said...

ntah la.sebut je.hihihih

nipponweatherbond said...

ntah la.sebut je.hihihih